Ønsker du å leie ut boliger så kan du gjøre jobben selv. Du finner mye gratis informasjon på. Melder du deg inn i Huseierenes Landsforbund vil du også der få hjelp. De har standard husleiekontrakter og brev om oppsigelse av leieforhold. Det å gjøre det selv vil likevel kreve mye arbeid og risiko for at noe går galt.
Ønsker du at noen andre skal ta seg av det praktiske kan Utleiemegleren være et alternativ. De tilbyr et helt spekter av tjenester der du velger det du vil ha. De tar seg av det praktiske rundt etablering av leieforhold som å sjekke referanser, skrive kontrakt og ordne med depositum eller sikkerhet. De kan også forvalte leieforholdet. De kan også ordne alt med markedsføringen som å ta bilder, annonsere boligen og forestå visning.
De er ikke spesielt billige. Et alternativ kan være å bare bruke dem til å etablere leieforholdet. Når leieboeren har flyttet inn trenger du normalt ikke gjøre så mye mer. Leien betales inn normalt uten at du trenger gjøre noe. Dersom noe må repareres eller ordnes i boligen er det uansett du som må betale og ta deg av det. Utleiemegleren kan ordne slikt, men det må du avtale og betale for. Dersom du bruker Utleiemegleren til å administrere selve leieforholdet betyr det at leiteker betaler til Utleiemegleren som så sender pengene videre til deg. De trekker da i fra en provisjon på 10 eller 15 %. Med en god leietaker så kommer pengene inn på kontoen uten at det er nødvendig å gjøre så mye. Da blir 10-15 % mye å betale. Bruk heller litt tid og penger på å finne en god leietaker. Bruker du penger på en advokat den enegangen du får en leietaker som lager problemer så kan det likevel bli billigere. Hvis du ikke har mulighet til å følge opp leieforholdet selv. f.eks. ved utenlandsopphold kan forholdet bli annerledes. Du må uansett stå for noe oppfølging selv.
DinSide har i en artikkel 04.10.2001 hevdet at slike byråer er dyre.
Passiv inntekt krever aktiv innsats
Få skattefrie leieinntekter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar